Blaka Watra Spiders

Saskia Janssen artist book Blaka Watra Spiders, published at Roma Publications in 2009Blaka Watra Spiders 5/07/08 – 12/07/08

– PERSBERICHT –

De veelzijdige productie van Saskia Janssen die onder de titel Blaka Watra Spiders wordt gepresenteerd is voor het grootste deel gedurende de periode 2007-2008 tot stand gekomen in de gebruikersruimte Blaka Watra van Stichting De Regenboog. Blaka Watra is een van de eerste gebruikersruimtes van Amsterdam en wordt vooral bevolkt door een ‘onzichtbare’ groep gebruikers. Deze groep bestaat voornamelijk uit verslaafden van Surinaamse afkomst die na de onafhankelijkheid van Suriname in 1978 naar Nederland zijn gekomen. De bezoekers van Blaka Watra gebruiken langdurig harddrugs, de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 45 en de 65 jaar.

Blaka Watra heeft een dubbele functie: het biedt onderdak en bescherming, maar tegelijk zorgt het voor de opschoning van de openbare ruimte en komt het tegemoet aan de groeiende behoefte aan gevoel van veiligheid in het publiek domein. Saskia Janssen werkt vaak samen met specifieke groepen mensen. Daarbij gaat het haar erom vanuit een persoonlijke fascinatie een situatie zichtbaar te maken. Een gebruikersruimte als Blaka Watra wordt in haar werk betrokken simpelweg omdat zij nieuwsgierig is naar deze onzichtbare groep die naar de rand van de samenleving geschoven is omdat zij door de meesten van ons als bron van overlast worden beschouwd. Haar doel is de gebruikers te leren kennen, het werk dat ontstaat is het resultaat van dit contact.

Saskia Janssen pretendeert niet de situatie van de gebruikers te verbeteren, zij heeft geen ‘goede bedoelingen’. Maar zij heeft wel de ambitie om in het contact iets bijzonders tot stand te brengen.

Dit project is het resultaat van een onderzoek dat door Saskia Janssen werd verricht in het kader van het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie. Het werk dat hier te zien is, is ontstaan voor en op een zeer specifieke plek. Het gaat daarbij om een plek die naast de openbare ruimte bestaat om er op paradoxale wijze voor te zorgen dat die ruimte als openbaar ervaren wordt.

* in samenwerking met Blaka Watra, Ebby Addo, Totty Telgt, Herbert Thompson

Opening: Saturday 5 July, 17 – 19 hours
Duration of the show: 5 July – 12 July
Gallery hours: Tuesday – Saturday 13 – 18 hours And 1st Sunday of the month 14 – 17 hours (and by appointment)

Ellen de Bruijne PROJECTS
Rozengracht 207 A, 1016 LZ Amsterdam
The Netherlands
T +31(0)20 5304994
F +31(0)20 5304990
E edbprojects@cs.com
www.edbprojects.nl